Hätälaskeutuminen jäätyneelle järvelle

Uhkaa juomavesivaravarastoa

Kuukausi ennen Meksikonlahden onnettomuutta Lamoriin otettiin yhteyttä lentovakuuttajien taholta ja pyydettiin reagoimaan kiireellisesti onnettomuuteen Virossa. Yhtiö levitti ja otti käyttöön laitteensa ja Lamorin hätätilavalmiustiimin (LRT) Ülemiste-järvelle lähelle Tallinnaa sen jälkeen, kun Antonov 26 -rahtikone oli tehnyt hätälaskun. Järvi, joka on täysin jäässä, on kaupungin tärkein juomavesivarasto, ja siksi elintärkeä Tallinnan asukkaille. Jään alta löytyi lentokoneen rungosta peräisin ollut öljyvuoto, ja Lamorin tehtäväksi annettiin varmistaa, että järvi puhdistettiin välittömästi kaikesta öljystä ja muista nesteistä, jotka voisivat vahingoittaa kaupungin varastoja.

Kaupungin vedentoimitus

Lennart Meri Tallinn Airport tai myös nimellä Ülemiste Airport tunnettu lentokenttä sijaitsee Ülemiste-järven etelärannalla ja on sekä kansainvälinen että kotimainen lentokenttä. Tallinnan AS Tallinna Vesi -vesiyhtiöllä on käsittelylaitos järven pohjoisrannalla, jossa se tuottaa 90 % kaupungin vedestä.

Nopea reagointi

18. maaliskuuta 2010 DHL Antonov An-26 -ilma-alus teki hätälaskun Ülemiste-järven jäälle, ja veteen vuosi 1,5 tonnia polttoainetta. Onneksi kukaan kuusihenkisestä miehistöstä ei loukkaantunut. 25. maaliskuuta Lamoriin otettiin yhteyttä lentovakuuttajien taholta ja pyydettiin reagoimaan kiireellisesti onnettomuuteen Virossa. Seuraavana aamuna Lamor hätätilavalmiustiimi (LRT) oli tapahtumapaikalla varhaisina aamun tunteina arvioimassa onnettomuutta ja esitti keskipäivällä (12:00 pm) LRT ratkaisunsa jään alle vuotaneiden vaarallisten nesteiden keräämisen. Samana iltapäivänä öljyntorjuntalaitteet oli koottu ja otettu käyttöön Lamorin varastoista.

Ensimmäisillä öljyntorjuntaoperaatioilla otettiin käyttöön öljyntorjuntapuomit hätälaskeutumispaikalla ja vedenotto vastakkaisella järven rannalla suojattiin imeytyspuomeilla. Paikalle asennettiin kiinteä puomirakennelma Lamorin vaahtotäytteisillä puomeilla (FOB) suojaamaan imettyä nestettä jään sulamisen jälkeen.

Suunnittelu ja ratkaisujen muokkaaminen

Polttamista yritettiin paikan päällä, ja suoritettiin testi öljyn poistamiseksi polttamalla, mutta tiivistyneen öljyn määrä oli kuitenkin liian pieni tulen ylläpitämiseksi.

Lamorin onnettomuuspaikan toimisto, LRT ja laitekontit pysyivät tapahtumapaikalla, kunnes alue ilmoitettiin turvalliseksi yleisölle, eikä saastumisen riskiä enää ollut.

Onnettomuus oli poikkeuksellinen, ja Lamor suunnitteli uuden ja tehokkaan menetelmän vaarallisten aineiden ja nesteiden keräämiseen jään alta. Kolmen viikon aikana kaikki öljyvuodot, hydrauliöljyt ja saastuttavat aineet kerättiin onnistuneesti.