Mäntyöljyä joulunpyhiksi

Joulun alla Suomea lähestyi Pohjanlahden yli Ruotsin puolelta mäntyöljylautta: noin 800 kuutiometriä mäntyöljyä oli päätynyt Itämereen Ruotsin itärannikon Sandarnessa sijaitsevalta Arizona Chemicals -yhtiön jalostamolta. Ruotsin rannikkovartiosto  lähetti paikalle öljynkeräysaluksensa sekä laitteistoa ja henkilökuntaa, ja yhdessä päivässä saatiin kerättyä talteen noin 140 kuutiometriä mäntyöljyä. Rannikkovartioston edustaja sanoi, että KBV 002 -alukseen kiinteästi asennetut Lamorin LORS-harjakeräimet sopivat erinomaisesti tällaiseen öljynkeräysoperaatioon.

Suomen länsirannikkoa lähestyi n. 2 km pitkä ja 600 m leveä mäntyöljylautta, ja Suomen rannikkovartiosto lähetti YAG Louhi ja Linja -alukset öljyntorjuntatöihin. YAG Louhi on Suomen uusin öljyntorjunta-alus. Aluksessa on kiinteästi asennettu Lamorin LORS-öljynkeräysjärjestelmä. Toiminta jouduttiin keskeyttämään myrskytuulen ja voimakkaan merenkäynnin vuoksi. Myrskyn laannuttua havaittiin öljylautan hajonneen. Sen jäänteitä etsittiin Suomen länsirannikolta valvontalentojen avulla.

Mäntyöljyn riskejä ei ole analysoitu perusteellisesti, mutta näin suurina määrinä se voi olla vaaraksi ekosysteemeille ja eliöstölle. Mäntyöljyä käytetään hajusteena aromaterapiassa, kylpyöljyissä, puhtaanapitotuotteissa jne. Sitä valmistetaan höyrytislauksen avulla eri mäntylajien neulasista, oksista ja kävyistä. Arizona Chemicals -yhtiön jalostamo Sandarnessa on maailman suurin mäntyöljyjalostamo.

Teksti: Thomas Barbieri

http://cn.lamor.com/wp-admin/post.php?post=3862&action=edit&lang=fi.