Ruotsin rannikkovartioston operaatio Kyrkesund

Ruotsin rannikkovartiosto sai ensitiedon öljyvahingosta Ruotsin lounaisrannikolla 15. syyskuuta. Alueella aloitettiin välittömästi öljyntorjunta- ja puhdistustoimet, ja hätävalmiusoperaatio Kyrkesund lähti käyntiin. Aluksi ei ollut selvää, mistä öljy oli peräisin, mutta ensisijaisena tavoitteena olikin rajoittaa öljyn leviäminen ja kerätä talteen saaristoa saastuttavaa öljyä.

Tanskan viranomaiset olivat ilmoittaneet Ruotsin rannikkovartiostolle päivää aikaisemmin, että kaksi alusta oli törmännyt toisiinsa Tanskan länsirannikolla ja että toisesta oli alkanut vuotaa mereen öljyä. Kyseiset alukset, maltalainen rahtialus ja belgialainen kalastusvene, olivat itse asiassa törmänneet jo muutamaa päivää aiemmin, mutta tapausta ei ollut raportoitu viranomaisille koska törmäys oli vaikuttanut hyvin lievältä; sitten öljyvuoto alkoi. Alueen ankara sää vaikeutti ja hidasti öljyntorjuntatoimia; tanskalaiset saivat kerättyä öljylautasta noin 60 neliömetriä.

Myrskytuulet ja voimakas merenkäynti kuljettivat öljylautan Ruotsin rannikolle, ja tuloksena oli eräs pahimpia ympäristötuhoja alueella 20 vuoteen. Ruotsin rannikkovartiosto toimi läheisessä yhteistyössä paikallisten pelastuslaitosten ja Ruotsin meripelastusseuran kanssa, tarjoten apuun aluksia, öljypuomeja ja henkilötyövoimaa.

Operaatio Kyrkesundissa paikalle tuotiin rannikkovartioston pelastusaluksia, matalan veden öljynkeräysaluksia ja öljynkeräimiä sekä runsaasti öljypuomeja öljyn leviämisen estämiseksi. Alueelle lähetettiin myös rannikkovartioston öljynkeräysalus KBV 050. Tässä aluksessa on Lamorin toimittamat kiinteästi asennetut LORS-öljynkeräyslaitteistot. Lisäksi operaatio Kyrkesundissa oli mukana useita työveneitä, joihin oli asennettu Lamorin toimittamat keulapatterit. Öljyntorjuntahenkilöstö toimi tehokkaasti ja sai kerättyä talteen kaikkiaan 644 neliömetriä öljylauttaa.

http://cn.lamor.com/wp-admin/post.php?post=3853&action=edit&lang=fi.