Öljyä laineille Uuden Seelannin vesillä: M/V Rena

10. helmikuuta 2012 klo 11.00 Konttien pelastustyö etenee hyvin. Työ on kuitenkin hidasta ja työvoimavaltaista; kontit on leikattava auki, ja niiden sisältö on poistettava käsin. Niinpä yhdessä päivässä saadaan purettua keskimäärin vain yksi kontti sisältöineen. Tähän mennessä Rena-aluksesta on poistettu 479 konttia, ja 70 konttia on nostettu merestä.

Mediterranean Shipping Companyn omistama M/V Rena katkesi kahtia voimakkaassa merenkäynnissä 7. tammikuuta. Aluksen keulaosa on tiiviisti kiilautunut Astrolabe-riuttaan. Peräosa oli 10. tammikuuta edelleen riutan reunalla 95-prosenttisesti upoksissa, mutta muutamaa päivää myöhemmin se luisui riutan päältä pois ja upposi kokonaan. Valvontalennoilla 12. tammikuuta havaittiin hylyn ympärillä noin 600 m x 200 m suuruinen tumma metallinhohtoinen läikkä, jota ympäröi hylystä n. 10 km päähän yltävä vaaleamman värinen läikkä. Tarkkailijoiden mukaan öljyläikät näyttivät olevan hajoamassa itsestään merenkäynnin vaikutuksesta. Öljyn kulkeutumismallin mukaan öljylautan odotettiin kulkeutuvan Little Waihin ja Pukehinan rannoille;  ennuste kuitenkin muuttui koko ajan merivirtojen ja sääolojen mukaan.

Kolme kuukautta aiemmin, 5. lokakuuta 2011 klo 02.20, Uuden Seelannin Pohjoissaaren Napierista Taurangaan matkalla ollut M/V Rena törmäsi Astrolabe-riuttaan. Aluksen lastina oli 1 368 konttia, joista 20:ssä oli lastina vaarallisia aineita kuten torjunta-aineena käytettävää kryoliittia. Tätä ei voi havaita vedessä, koska se on väritöntä ja sen ja veden taittokertoimet ovat hyvin lähellä toisiaan. Aluksella oli myös 1 700 tonnia raskasta polttoöljyä ja yli 200 tonnia meridiesel-polttoainetta. Karilleajon jälkeen havaittiin vakavasti vaurioituneen aluksen rungossa suuria murtumia, joiden kohdalta alus lopulta katkesi kahtia.

Lokakuun sää haittasi pelastus- ja öljynpuhdistustoimia, ja onnettomuuspaikalla oli näkyvissä suuri, noin 5 km pitkä öljylautta. Kuusi päivää myöhemmin, 11. lokakuuta, Uuden Seelannin ympäristöministeri ja ilmastonmuutosasioista vastaava ministeri Nick Smith julisti M/V Renan haaksirikon Uuden Seelannin historian pahimmaksi ympäristöonnettomuudeksi merellä. Alus katkesi kahtia 8. tammikuuta. Sen puolikkaat päätyivät n. 30 m päähän toisistaan, ja alusta ympäröivä vesi samentui vaurioituneesta kontista vuotaneesta maitojauheesta.

Uuden Seelannin meriturvallisuusvirasto Maritime New Zealand (MNZ) on päävastuussa M/V Renan haaksirikon ja sitä seuranneen öljyvuodon jälkihoidon koordinoinnista. MNZ:n tehtäväalueeseen kuuluvat kansallinen meriturvallisuus ja meriympäristön suojelu.

MNZ hälytti apuun kaikki paikalliset pelastus- ja puhdistusalan toimijat sekä Uuden Seelannin puolustusvoimat. Tukea saatiin myös mm. Australiasta (AMSA) ja Singaporesta. Lamor oli ainoa öljynkeräyslaitteiden valmistaja, jolla oli edustaja paikan päällä Taurangassa avustamassa MNZ:tä ja monia muita onnettomuuden jälkihoitoon osallistuneita toimijoita.

Lamorin Stephen Reilly (VP Global Business) oli paikalla ja raportoi:

”Olimme paikalla pian tapahtuman jälkeen ja toimimme yhdessä eri pelastustahojen kanssa Taurangan satamassa ja lähtöalueilla varmistaaksemme, että kaikki Lamorin toimittamat laitteet ja alukset olivat toimintakunnossa. Sääolot olivat erittäin haastavat ensimmäisen viikon ajan, ja pelastustoimet keskitettiin avainalueille ja Bay of Plentyn kauniille rannoille. Kaksi MNZ:n useita vuosia sitten hankkimista Lamor JBF 420 -aluksista oli erinomaisessa kunnossa, ja niitä käytettiin joka päivä, enimmäkseen sataman alueella.” (KOKO ARTIKKELI: NEWSREEL 1/2012)

http://cn.lamor.com/wp-admin/post.php?post=3824&action=edit&lang=fi.